Доброго дня шановна Ruzzi! на ваш лист я вже давав відповідь, чомусь (з невідомих мені причин) не відправився. Набираю повторно текст. Як я вже писав в попередньому листі - відповіді, кожен собака є по своїй суті і природі індивідуальним, хоча і кожна порода в загальному має свої критерії. Щодо вашого вельша, якщо не помиляюсь це скоріш за все той про якого писали на шпальтех інтернету на сервері "украинский сервер охотника". як на мене потрібний час, враховуючи вік цього вельша, а саме біля одного року, щоб можна було чекати якийсь результат. Це - відновлення кондицій даної собаки, як фізіологічний (-фізичний) так і психологічний стан. Наведення тісного дружнього еконтакту з вами, оскільки це теж буде трохи проблематичним, оскільки у вас є вже ягд, який по любому буде першим номером. Щодо того, що вона ще як цуценя, то, у мене сука теж в девять місяців себе веде ще дещо по дитячому. На відміну від кобелька - Аслана, який в сім місяців пішов контретно в нору, і вона йде, але не з тим завзяттям. Тобто, порівнюючи одного свого вельша і іншого можу сказати, що в плані роботи по звіру вони різні. зрештою так само як і ягди. У мене є “ASLAN” 03.05.2008 року народження, та дві суки - “DINA” 20.01.2009 року народження (м. Київ) та “Сіверська Цильда” 27.09.2008 року народження (м. Москва, питомник Сиверский). З Aсланом перебуваю на обліку у ФМСУ (Федерація мисливського собаківництва України) а з Діною та Сіверською Цильдою у КСУ (Кінологічна спілка України).
“ASLAN” від робочих батьків. знайомство та притравлювання по тваринах починав коли пес мав 3-и місяці. В 6-ть місяців у вольєрі взяв єнота по місцю (за горло), а в 7-м місяців пішов в нору за лисицею. В 10-ть місяців у волєрі по кабану обгавкував його, при спробі кабана зрушити з місця (втечі) вкусив його за зад. Дуже завзято та затято працює по природних норах, хоча і небезпечно але нераз натрапляли в природних норах на лисицю, на щастя обходилось без травм. Як результат роботи з Асланом, останній в “25” лютого 2009 року отримав диплом 3-го ступеню по природній норі лисиця та 25 квітня 2009 року диплом 3-го ступеню по кров'яному сліду кабана. Тобто, в 10-ть місяців він вже мав два робочихз дипломи.
Свого кобелька я брав у шлапи Олега Григоровича, м.Сокаль, Львівськ аобласть. Доречі його собока вельш - Дося (має робочі дипломи 1-го та 2-го ступеню по лисиці, борсуку, кабану і качці), мати Аслана почала працювати з двох років, її буквально запихали в нору (зі слів очевидців). Я думаю що у Вас все вийде з вельшом. Як на мене різниці великої між ягдом та вельшом дуже великої немає Вельш це думаюча собака, інтеліґент, більш соціалізована по своїй суті ніж ягд, так само і по норах, в природній норі ягд, як правило не вийде з нори поки не порубає лисицю, може сидіти в норі 5-ть і більше годин, вельш же, якщо не справиться з лисицею може через годину сам вийти. Щодо якого типу має бути вельш, то стандарт вказує на квадратний тип, хоча, як на мене зараз так само як і фокси вони мають трохи більш розтягнутий формат. Так, по лінії Цильди, по її родоводу, я бачив тільки одну собакуз чітко вираженим квадратним форматом.